”Alla vill göra coola grejer”

Organisationer med styrning som olyckligt designats för att motverka digitalisering. Det är vad Johan Magnusson, Avdelningschef för Forskning om Informationssystem vid Göteborgs Universitet, möter i sin jobbvardag. 

- Alla vill göra coola grejer, men organisationers uppbyggnad motverkar det. Det är det vi vill ändra på. Och här kan digitala tvillingar vara en viktig del, säger Johan Magnusson.

Johan Magnusson är Docent på Göteborgs universitet och sedan 2017 också chef för avdelningen för Informatik. Som en av föreståndarna för Swedish Center for Digital Innovation är han även en del av en av världens främsta forskningsmiljöer inom digital innovation. Utöver det driver han också ett flertal entreprenörsbolag på området. Trots flera olika ben är syftet det samma: Att ta steg mot bättre digitalisering, både när det gäller offentlig- och privat sektor. 

– Idag är organisationer olyckligt uppbyggda kring repetitiv styrning som motverkar digitaliseringen. Det hämmar också därför innovation, när syftet med digitalisering egentligen är det motsatta, säger Johan Magnusson. 

”Digitala möjligheter outnyttjade”

Han förklarar vidare att majoriteten av alla medel som läggs på digitalisering idag handlar om att göra allt det som redan gjorts inom organisationen, fast automatiserat. 
– På så sätt nyttjas inte de digitala möjligheterna alls idag. Kort sagt: Alla vill göra coola grejer, men organisationers uppbyggnad motverkar det. Det är det vi vill ändra på. Och här kan digitala tvillingar vara en viktig del, säger han. 

Forskningen Johan Magnusson tittar på går ut på att försöka ställa om styrningen så att den istället främjar digitalisering. Och att se över vilka styrningsmässiga förutsättningar som krävs för att lyckas med förändringen. Exempel på detta kan, enligt Johan Magnusson, vara hur en verksamhet bäst prioriterar investeringar eller hur den bäst kan mäta och följa upp resultat kopplat till digitalisering. Hans uppfattning är att många organisationer idag är medvetna om problemet. Och att de, eftersom de byggt upp styrningen på fel sätt, nu måste förändra verksamheten för att få ut det som förväntas. 

Johan Magnusson, Avdelningschef för Forskning om informationssystem vid Göteborgs Universitet

Johan Magnusson, Avdelningschef för Forskning om informationssystem vid Göteborgs Universitet

 

Enorm potential

– Kärnan i problemet ligger i att organisationer bygger för många, olika öar när de digitaliserar, både internt och externt. Inom organisationen ligger data utspridd lite här och där inom organisationen, exempelvis i olika avdelningar, och det saknas samordning mellan dem. Det blir ett avgörande problem, säger Johan Magnusson.

Utöver det använder organisationer, enligt Johan Magnusson, endast data de själva äger för att lösa problem. När de flesta organisationer istället även skulle gynnas av att använda andra organisationers data för att fatta mer verklighetsförankrade beslut. Idag finns en stor mängd öppna data tillgängligt, men att också kunna lyfta in icke öppna data i en sådan teknik vore, enligt Johan Magnusson, mycket relevant.

– Sådan ihopkopplad data har en enorm potential. På så sätt kan vi undvika att data används i öar och istället skapa en överblick som är mer intressant. Och som dessutom gör det möjligt att skapa nya affärer på toppen, säger han. 

Oproblematisk teknik

Diskussioner kring huruvida tekniken vid digitala tvillingar är säker eller ej pågår löpande. Johan Magnusson menar att tekniken i sig är en relativt oproblematisk. Han ser inte att det skulle innebära en större säkerhetsrisk än som redan gäller idag, eftersom det ju bygger på data som redan är lätt att få tag på. Framförallt när det gäller offentlig sektor, som ju har offentlighetsprincipen. Den stora risken blir snarare om organisationer av någon anledning inte får dela sin data. 

– Utan det får vi inget mervärde eftersom organisationer i sig fortsätter fungera som öar. Och man missar syftet med digitala tvillingar: att en typ av data går att koppla ihop med en annan, vilket visar så mycket mer, säger han. 

När Johan Magnusson blev presenterad för företaget Digital Tvillings version av en digitaliserad karta av järnvägssystemet blev han imponerad. 

– Jag tyckte jag det var ett häftigt drag. Genom att skapa en integrerad karta av olika typer av data kan man här samla data inom organisationen och ta del av data från externa aktörer. Det är spännande att se hur denna teknik utvecklas och hur Digital Tvilling kan bli en plattform för att attrahera utvecklare som bygger nya digitala tjänster, säger Johan Magnusson. 

Nationell digital tvilling

I framtiden tror Johan Magnusson att sammankopplingar av digitala tvillingar med olika inriktningar kommer vara vanligt förekommande. Han tror också mycket på framväxten av en nationell digital tvilling med flera ekosystem där olika digitala tvillingar växer fram. Om tio år spår han att det kommer finnas listor eller menyer där olika typer av digitala tvillingar finns valbara. Och där det går att kombinera fritt från menyn för ett skräddarsytt resultat. 

– Digitala tvillingar har en enorm potential att skapa en marknad där förändring kan ske på riktigt. Och ge de beslutsunderlag som krävs för att offentlig sektor ska fatta bättre beslut. Det gör att den här tekniken i sig har väldigt mycket att komma med, säger Johan Magnusson. 

Föregående
Föregående

Digitala tvillingar kan förändra organisationers sätt att se på sig själva

Nästa
Nästa

Digitala tvillingar för fjärrvärme i fokus under seminarium initierat av Energiforsk