Digitala tvillingar för fjärrvärme i fokus under seminarium initierat av Energiforsk

Digitala tvillingar för fjärrvärme stod i fokus när Energiforsk med stöd från Energimyndigheten bjöd in till ett digitalt frukostseminarium som ägde rum innan jul. Som talespersoner fanns representanter från RISE, Nowa Progress och Digital Tvilling. Här demonstrerades den senaste tekniken med bland annat en digital turbin. Seminariet avslutades med frågor från åhörarna. 

Syftet med seminariet är att främja ny kunskap genom att koppla ihop forskare, experter och teknikleverantörer med behovsägare. Representanter från alla områden finns på plats under det timmes långa seminariet. 

Sundborn Fotograf Jann Lipka.jpg

Först ut är forskaren Olle Penttinen från RISE Research Institutes of Sweden, som förklarar idén med digitala tvillingar ur ett forskningsperspektiv. 

 
Olle Penttinen, RISE

Olle Penttinen, RISE

 – En digital tvilling kan liknas vid en uppkopplad modell av verkligheten. Modellen behöver uppdateras kontinuerligt och i takt med verkligheten för att kunna representera den på ett bra sätt, säger han. 

När det gäller fjärrvärme menar Olle Penttinen att digitala tvillingar kan hjälpa till att simulera olika scenarion, allt från konsekvenser av akuta fel till nybyggnation och effekter med längre tidshorisont. Det kan exempelvis ge möjlighet till utvärdering av framtida sektorkoppling eller inverkan från klimatförändringar. Givetvis finns det utmaningar med tekniken. Som hur man kan återspegla personalens kompetens i den digitala tvillingen så att man inte tappar värdefull funktionalitet. 

 – Kognitiva system börjar diskuteras alltmer. Den digitala tvillingen kan utgöra en viktig del av ett beslutsstödsystem, men det kommer fortfarande vara viktigt att värna om personalen med dess mänskliga förmåga att tolka data, tänka, resonera och väga in aspekter som etik och moral i beslutsfattandet. Människan har förutsättningar att tolka situationer och ett mänskligt intellekt för att lösa oförutsägbara frågeställningar som kanske inte en digital tvilling klarar av idag, säger Olle Penttinen.

Carl Wehlin och Björn Gustafsson har tillsammans 70 års erfarenhet i fjärrvärmebranschen från både beställar- och leverantörssidan. De driver idag Nowa Progress AB – ett företag som bland annat jobbar med systemoptimering inom fjärrvärme & fjärrkyla. Nowa Progress och Digital Tvilling har nyligen ingått ett samarbete med syfte att anpassa tekniken i digitala tvillingar till fjärrvärmesektorn. På seminariet demonstreras en idag fungerande digital tvilling av en verklig turbin. Björn Gustafsson hänvisar till en video där den digitala turbinen demonstreras i 3D.

Carl och Björn Nowa Pro.png

Carl Wehlin och Björn Gustafsson, Nowa Progress

 – Det är möjligt att gå omkring inne i den digitala tvillingen av turbinen och ser över prestanda-siffror i realtid. På så sätt får man en verklig uppfattning om hur turbinen fungerar, utan att vara intill den. Genom att lagra historiskt data går det att spela upp händelser som inträffat under olika driftssituationer, säger Björn Gustafsson. 

”Vad skulle det betyda för en organisation att få in verkligheten digitalt i ledningsrummet, istället för att, titta på rapporter med daterad information och andra styrdokument?” är en frågeställning som företaget Digital Tvilling lyfter. Deras version av en digital tvilling grundar sig i en treårig forskningsstudie på Uppsala universitet som fokuserade på ett verkligt case i järnvägssystemet. Nu visas en digital tvilling i form av en av svensk järnväg. Modellen visar tåg som med hjälp av GPS-sensorer är uppkopplade i realtid. Den ger möjligheten att spela in detaljerad utfallsdata, vilket ger underlag för planering av hur tågen kör en viss sträcka, givet exempelvis förhållande, täthet i trafiken, årstid, väder. En idé som går att implementera på fjärrvärme eller vilket annat system som helst med tillräcklig mängd data som underlag.   

Carl Wehlin på Nowa Progress sammanfattar möjligheterna gällande fjärrvärme kopplad till en digital tvilling. Där möjligheten att både få en ökad förståelse för fjärrvärmesystemets helhet i realtid och historiskt men även möjlighet att testköra olika system, bränslemixar och servicefunktioner i virtuella miljöer. Möjligheten att utbilda personal med hjälp av virtuella miljöer nämns även likaså möjligheten att nå målet att utveckla klimatsmarta lösningar som uppfyller EU:s Miljökrav för 2030.  

Timmen avslutas med frågor från åhörarna, som består av representanter från branschen. En seminariedeltagare undrar:  ”Vilka konkreta exempel på effektmål finns i de processer ni varit med i?” Här nämns projektet med järnvägen som ett exempel, där den digital tvillingen resulterat i möjligheten att öka punktligheten i järnvägen, minska slitage på den faktiska anläggningen, öka kapaciteten på tågen och möjligheten att varna för tåg vid obevakade järnvägsövergångar. 

Är du intresserad av att bli inbjuden till nästa seminarium på temat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på LinkedIn.

Föregående
Föregående

”Alla vill göra coola grejer”

Nästa
Nästa

”Tiden är mogen för digitala tvillingar”